Střípek z rušného New Yorku II.


Pokračování New Yorku je tady. Myslím si, že první střípek na toto téma byl celkem vyčerpávající, proto v dnešním střípku budou hlavně naše nejlepší fotky, které jsme během dalších dvou dnů nafotili, a krátké popisky. U míst, které nás zaujaly nejvíce, se rozepíšu.

Lukyho velkým přáním byla návštěva letecká lodi USS Interpid, která sloužila na moři od roku 1943  do roku 1974. Součástí muzea byla i ponorka, kterou Američani využívali při Studené válce na špehování Rusů. Trochu nás zaskočilo, že se do tak malého prostoru vešlo 100 chlapů, kteří zde museli strávit necelé tři měsíce. Ještě než nás pustili do ponorky, jsme museli projít kontrolou, jestli se do ní opravdu budeme vejít. Překvapivě jsme otvorem prošli. 




Přítomní byli i samotní námořníci, kteří na letecké lodi sloužili. Pracovali v muzeu jako dobrovolníci a vyprávěli návštěvníkům své příběhy. Na jednoho takového staršího pána jsme narazili i v ponorce. Vzal mi mobil a vyfotil výhled skrz periskop, díky kterému mohla posádka sledovat, co se děje nad hladinou. 




Po prohlídce letecké lodi jsme nasedli na Hop on and off bus, který můžete vidět snad v každém turisty oblíbeném městě. V Asii jsme ho kvůli mému zranění vyzkoušeli a docela se nám nápad líbil. Celodenní jízdenka byla součástí NY passu, o kterém jsem se zmiňovala v první části, takže jsme neváhali. Nastoupili jsme v centru u Times Square a chtěli se nechat povozit po oblasti, kterou už jsme sice viděli, ale z dvoupatrového autobusu je to něco jiného. Po 10 minutách začalo poprchávat. To nám ještě nevadilo, protože jsme od průvodkyně dostali pláštěnky a mohli se kochat dál. Intenzita deště sice sílila, ale my stále vytrvávali na horní palubě bez střechy. Když už jsme nahoře byli pouze čtyři nadšenci, a začínalo nám téct do bot, přiznali jsme prohru. V “Hop on and off” autobuse jsme tedy strávili pouze hodinu a půl (z toho většinu uvnitř, protože opravdu hodně pršelo). 




Naštěstí se počasí umoudřilo a vysvitlo ještě sluníčko. Vyrazili jsme tedy do čtvrti jménem Chelsea, která se v poslední době rozrůstá a mění se na takové sousedství, ve kterém byste chtěli bydlet. Mezi nejpovedenější stavby se řadí přestavba staré železniční dráhy na stezku pro pěší - High Line. Byli jsme zde dvakrát. K večeru (a hlavně po vydatném dešti) tu moc lidí nebylo, ale druhý den odpoledne značná část turistů (i místních) dorazila. Stezku lemovaly moderní budovy s luxusními byty uvnitř (vůbec si nedokážeme představit, kolik takové bydlení může stát...pár desítek milionů určitě ano). 







Na třetím dnu byla podle mého názoru nejlepší večerní projížďka lodí (již druhá v New Yorku). Během dvou hodin jsme měli možnost vidět Manhattan ze všech stran (včetně Brooklyn bridge) a nasvícenou Sochu Svobody, která všem vyrazila dech. Také jsme narazili na Long Island, kam jsme se čtvrtý den vydali. 











Čtvrtého dne jsme opět vstávali s velkou dávkou vzrušení, co nového nám New Yorku ještě ukáže. Na hodinu a půl jsme si sedli do metra a vyrazili směr Coney Island (pouze jednou linkou metra). Tento “ostrov” se nachází v Brooklynu. Lidé sem jezdí kvůli dlouhé pláži, moři a lunaparku. Zábavním parkem jsme pouze prošli, žádnou atrakci jsme neměli potřebu vyzkoušet (raději si počkáme na Disneyland). 








Ještě před odjezdem do USA jsme na internetu našli v New Yorku místa, za jejichž návštěvu se nemusí platit a nejsou zde ani davy turistů. Jedno takové místo se jmenuje Roosevelt Island. Tento malinký ostrov s výhledem na rušný Manhattan opravdu stojí za návštěvu. Shodli jsme se s Lukym na tom, že to bylo jedno z nejhezčích míst. Na ostrov se dá dostat metrem, které ale nejezdí často. Návštěvníci a místní dávají proto přednost lanovce, na kterou platí jízdenka jako do metra. 




Na ostrově se nachází památník Franklina Roosevelta. Ještě že si o něm Lukáš přečetl na internetu, jinak bychom vůbec nevěděli, že tam byl. Jedná se o krásný upravený park s výhledem na centrum města. Lidí zde bylo opravdu malinko. 







Poslední naší zastávkou v New Yorku byla čtvrť Long Island City. Z Roosevelt Island jsme využili vodní dopravu, která nás během pár minut přepravila na pevninu. 



Podél moře se vinula krásná promenáda (opět s výhledem na mrakodrapy na Manhattanu). Chvíli jsme se procházeli, fotili, až si nakonec koupili večeři. Poté jsme si šli sednout na lavičku a užívali si nejhezčí večer strávený v New Yorku. Long Island City bychom také doporučili. Klidné místo, na kterém můžete sledovat západ sluníčka nad samotným centrem nikdy nespícího New Yorku. 









Tak máme za sebou krásné čtyři celé dny v New Yorku. Pátý den jsme strávili ve Washingtonu D.C., ale o tom až příště. Jak jsem psala v první zápisku, oba jsme se báli, jaký NY vlastně bude. Musíme říci, že nás opravdu mile překvapil a rovněž se přikláníme ke straně, která tvrdí, že je to báječné město. Občas jsme narazili na mačkající se davy, ale nic tak hrozného, co by se nedalo zvládnout.  Ulice nám nepřišly tak špinavé, jak někdo může tvrdit - je to obrovské město, takže se není čemu divit, když na pár odpadků narazíte. Také nebudeme tvrdit, že New York nebyl náročný na naše peněženky (patří mezi nejdražší města na světě). Město jsme si ale dozajista užili. Koupili jsme si kombinovanou vstupenku na tři dny, navštívili mnoho místm jedli pravidelně a dostatečně, a i na mé oblíbené magnetky a pohledy se dostalo. Vysoké ceny by však neměly člověka odradit, jen by na ně měl být připravený.

Anet + Luky