Krátký střípek z Nizozemského království

Na konci srpna se nám poštěstilo navštívit Nizozemské království. I přesto, že jsme zde strávili pouze pár dnů, bychom se chtěli podělit o pár postřehů a poznámek, kterých jsme během “objevování” nabyli. 

  • Dálnice a silnice. Do Holandska jsme se vypravili autem (cca osmihodinová cesta z Prahy do první zastávky v Utrechtu). Nejhorší úsek začínal za Prahou a končil na hranicích s Německem. Poté jsme se po krásných dálnicích dostali až do Amsterdamu. Nizozemsko je téměř dvakrát menší než naše země, ale pruhů na silnicích v jednom směru má většinou dvakrát více než my. Všude jsme se tedy dostali rychle a hladce. 
  • Oblíbený dopravní prostředek (všichni víme, jaký to je). Hned po příjezdu jsme si všimli, že chodci jsou v holandských městech a na vesnicích menšinou (stejně tak jako na Taiwanu či v Texasu). Člověk si musí dávat pozor na všudypřítomné cyklisty (nebo spíše na místní pohybující se elegantně na kolech). Mezi chodníkem a silnicí je vždy vyhrazená cesta pro kola či skútry. Na to jsme většinou zapomínali a několikrát jsme byli málem přejeti. 
  • Architektura. Budu především citovat svého tátu a Lukáše. Praha je nádherné město s historickým centrem. Bohužel nové budovy, co se u nás během posledních let postavily, či stále staví, nepatří zrovna mezi zajímavé stavby. Na druhou stranu v Amsterodamu (Rotterdamu) se architekti nových věcí rozhodně nebojí (nebo jim nikdo nebrání) a nechají postavit všechno možné. Sice spolu okolní budovy nemají nic společného, ale svým způsobem jsou zajímavé a hezky se na ně kouká. Co kus, to zkrátka originál. 
  • Přítomnost covidu. Díky současné situaci (která je nepříjemná, ale musí se v ní hledat i pozitivní věci) se nám naskytnul poloprázdný Amsterdam. Samozřejmě zde turisté byli, ale ne v takovém množství, ve kterém v létě město obvykle navštěvují. Nicméně i přes tento fakt jsme se do proslulého muzea Anny Frankové nepodívali, protože lístky byly vyprodané již tři týdny před naším příjezdem (a já byla líná je kupovat na začátku července...). 
  • Amsterdam a okolí. S Lukym jsme se shodli, že Amsterdam nepatří mezi nejhezčí město/místo, které jsme v Nizozemsku viděli. Samozřejmě se jedná o krásné město propletené vodními kanály a plné roztomilých (většinou křivých) domů, ale nás zaujala místa i mimo Amsterdam. Například do Haagu a Giethoornu bych se ráda ještě vrátila. Rovněž bych zavítala do Eindhovenu a oblasti jménem Zeeland nacházející se v jihozápadní části země.


Přikládám také pár fotek z míst, které jsme navštívili. Fotografickou soutěž, kterou jsme mezi sebou pořádali, jsme samozřejmě vyhrála...

AMSTERDAM
  • Hlavní město s přibližně 1,1 mil. obyvateli. 


Projížďka po místních kanálech je nezbytnou součástí každého výletu do Amsterodamu.







Nejvyšší houpačka v Evropě - na vyhlídkově terase ve výšce 100 metrů. 



Za mě hrůza, za Adélku nuda... (ta by nejradši visela hlavou dolů) 



Mělo pršet celý týden, ale nakonec jen párkrát sprchlo. 


Ranní výběh po Amsterodamu



UTRECHT
  • 4. největší město v Nizozemsku (velice podobné Amsterodamu).







Středověký hrad ze 14. století nedaleko Utrechtu (De Haar Castle)






ROTTERDAM
  • 2. největší město v Nizozemsku (mnoho neobvyklých budov a staveb)
  • Nachází se zde největší přístav v Evropě. 



V rámci plavby jsme viděli malou část přístavu (mám pouze videa). 




Maeslantkering - obrovská bariéra chránící přístav v Rotterdamu před povodněmi způsobené obrovskými vlnami. Brána byla uvedena do provozu v roce 1997. Uzavírá se velice zřídka. 

Přikládám také video, které jsem našla na internetu. Můžete zde vidět zrychlený záběr uzavírání protipovodňové bariéry. https://www.youtube.com/watch?v=wetmgwicbXs




HAAG
  • 3. největší město v Nizozemsku
  • Zajímavostí je, že zde sídlí parlament, vláda, mezinárodní soudní dvůr a dokonce i královská rodina (člověk by řekl, že tyto instituce budou v hlavním městě). 

Palác míru - sídlo Mezinárodního soudního dvoru 



Rozsáhlá písečná pláž na pobřeží Haagu. 


Bílé šipky na fotce upozorňují na Adélku a Lukyho, kteří jsou zavěšeni na ocelovém laně vedoucí přes molo. Tentokrát šli na adrenalinovou atrakci oni dva (samozřejmě s jištěním). 


Typická místní sladkost - tvrdá vafle potřená sirupem (Stroopwafel)



GIETHOORN
  • Malé městečko na severu země, které je považováno za nizozemské "Benátky". 
  • Největší atrakcí je zde zapůjčení lodičky s elektrickým motorem a proplouvání úzkými kanály. 
  • Jedinou nevýhodou je veliké množství turistů zaplňující úzké cestičky. 










Stručně řečeno - Nizozemsko je krásná země. Hlavní město se nám velice líbilo, ale celkovému dojmu spíše pomohly okolní města/místa a jejich půvab. Snad se ještě někdy vrátíme. 


Mějte se krásně!

Anet